سفارش تبلیغ
صبا ویژن

صفحه خانگی پارسی یار درباره

رقعه 7+1

    نظر
باید پروانه شد
با سلام و احترام خدمت دکتر جمالی عزیز
اغلب عناوین رشته ها  یا از پسوند شناسی بهره می گیرند مانند روان شناسی، زبان شناسی، زمین شناسی و …یا یک عنوان کلی و شنا خته شده برای مجموعه ای از گرایش ها استفاده می کنندمانند علوم تربیتی،علوم اجتماعی، پزشکی، مدیریت و ….  در لغت نامه علامه دهخدا  پسوند دار به معنی نگهدارنده و محافظت کننده آمده است  مانند انباردار،باغ دار، خانه دار،کتابدار، کفش دار و کمتر به نام یک رشته یا علم و کار علمی به کار رفته است.و کتابدار دارنده کتاب و حافظ و نگهبان کتاب ها و آنکه مامور حفظ نظم و  ترتیب کتابها در کتابخانه است و نگهدارنده کتاب تعریف شده و کتابداری را ماموریت حفظ نظم و ترتیب کتابها در کتابخانه تعریف می کند   و اصطلاح کتابداری هم دلالت بر همین معنا دارد. همانگونه که دکتر ابرامی اشاره می کنند ترجمه غلطی از اصطلاح لاتین آن است و  معادل اصطلاحی است که در قرون پیشین برای افرادی که مسئولیت  کتابداری و کتاب بانی  را در دیر ها و کلیسا ها بر عهده داشتند، به کار می رفته است.
از آنجا که نام و عنوان هر چیز اولین معرف و ماهیت آن است و ما هر قدر هم که در تغییربرنامه های درسی و روز آمد سازی  محتوای رشته بکوشیم باز از جانب جامعه کتابدار خطاب خواهیم شد و نمی توان با فت زبانی حاکم بر یک جامعه را تغییر داد و احتمالا با اظهار نظر هایی از قبیل(شما کتابداران را چه به این کار ها؟) رو به رو شویم که امروزه هم شاهد آن هستیم و بر فرض که محتوای رشته را توسعه داده و بهبود بخشیدیم و توانستیم جامعه را از محتوای رشته آگاه سازیم آن وقت نه تنها این ذهنیت کتابدار بودن بر طرف نخواهد شد بلکه شاهد سوالات بیشتری از این قبیل خواهیم بود: پس چرا عنوان کتابداری؟
کمتر کتابداری را سراغ داریم که در سطوح بالای مدیریتی در مراکز فرهنگی، پژوهشی، آموزشی که مرتبط با مهارت هایشان هست به کار گمارده شودو حتی بسیاری از کتابخانه ها و مشاغل مختص کتابداران توسط افراد غیر متخصص رشته مدیریت می شود و دور بودن کتابداران از کانون های قدرت و تصمیم گیری یکی از معضلات اساسی و آسیب رسان این رشته به شمار می رود که آثاری از جمله انزوای اجتماعی و در حاشیه قرار گرفتن، دستمزد های پایین و شرایط بد کاری را موجب شده است. آیا اینها را باید به حساب ناتوانی و کم استعدادی کتابداران گذاشت یا نه صرفا به خاطربرداشت و قضاوتی است که دیگران از رشته دارند؟ تصور کنید که روزی یک کتابدار به سمت وزیر فرهنگ منصوب شود در آن صورت آیا ذهنیت جامعه و سیاست مداران صرفا با اطلاق عنوان کتابدار بر آن شخص با وجود تمام شایستگی ها و توانمندی ها قانع خواهد شد که  یک کتابدار به آن سمت منصوب شود؟
تاریخ برای عبرت است و تاریخ رشته نشان از مباحث تکراری و بی پایان فراوانی در این باره داردو چه بسیار انرژی و تاملات ذهنی که باید صرف مسائل مهم تر و مفید تر می شد؛ هدر رفته است و خواهد رفت و پایانی هم نخواهد داشت.
فراموش نکنیم که جامعه ملزم نیست  از کتابدار ذهنیتی غیر از معنای عام اش داشته باشد واین حق جامعه است که با رشته ای که دارای مجموعه ای از خدمات و کارکرد های مفید است است از طریق عنوان مناسب آشنا شود پس بیاییم به جای آنکه به جامعه انگ نا آگاهی بزنیم و کتابداران را متهم کنیم که می خواهند به یاری کلمات پشت این نادانی اجتماعی خود را پنهان سازند تکلیفمان را با عنوان غبار گرفته کتابدار روشن سازیم و به فکر معادلی درست برای library and information science  باشیم و این کار را نه به خاطر خودمان، که به خاطر جامعه انجام دهیم.
 
 محیط بیرون یک پیله از درون آن آگاه نیست و هر فعل و انفعالاتی که درون پیله انجام گیرد برای بیرونیان پیله همان پیله است. برای شناساندن درون و شناختن بیرون نمی توان محیط بیرون را در پیله جای داد بلکه باید پیله را درید و بیرون رفت باید پروانه شد...
 
 
به یاد داشته باشیم که بر روی موتور بی ام و هم هیچ وقت از کاپوت ژیان استفاده نمی کنند